Občanské sdružení na Karlovarsku úspěšně pomáhá zaměstnávat Romy

Dobrá Voda (Karlovarsko) - V Dobré Vodě na Karlovarsku pracuje osmdesát devět procent Romů z komunity. Podle občanského sdružení Český západ je tohle ten nejviditelnější výsledek jeho snažení. Sdružení pomáhá Romům se vzděláváním, udržením bydlení, i s jednáním na úřadech.

Ze čtyřiapadesáti dospělých obyvatel komunity má teď práci osmačtyřicet. Šest jich zaměstnává ze peníze od úřadu práce na veřejně prospěšných pracích přímo sdružení. Ostatní jezdí za prací například do Lesní společnosti v Teplé, do kabelárny v Toužimi a dalších firem.

„Dříve platilo, že je lépe být doma, a teď opravdu vidíme, že lidé usilují o to, získat zaměstnání,“ říká ředitelka sdružení Jana Kosová. „Každá práce je výhodnější než být na sociálních dávkách,“ potvrzuje tkadlena Božena Berková.

Už čtyři roky jsou lidé zaměstnaní u lesů a zkušenost je velmi dobrá. Podle koordinátory zaměstnanosti Soni Vašíčkové se postoj zaměstnavatelů zlepšuje. Sdružení působí mezi Romy v Dobré Vodě od roku 2001. Nejdřív vykoupilo domy, ze kterých jim hrozilo vystěhování. Ze státních a evropských grantů domy opravuje a připravuje k prodeji jednotlivým rodinám. Romové si bydlení opravují svépomocí.

„Chystáme se na návštěvu, tyto zkušenosti dobré práce chceme sdělovat i dalším obcím, kde fungují neziskové organizace, ale nejsou tak úspěšné,“ sdělila ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková.

Možnosti zaměstnávání v Dobré Vodě limituje nízká kvalifikace zdejších lidí. Jsou tady jen tři vyučení, většina má pouze základní vzdělání.