Tornádo zpustošilo Zbytiny na Prachaticku

Prachatice - Tornádo způsobilo ve Zbytinách na Prachaticku milionové škody, potvrdili ho i meteorologové. Obcí se přehnalo dnes ráno. Bez střechy zůstaly dva domy, živel pokácel v obci desítku stromů, přetrhal elektrické vedení a polámal sloupy veřejného osvětlení.

Pod touto půdou spali Dohnalovi. Ve čtyři hodiny ráno se dům otřásl a silný vítr začal zvedat střechu. Plechová krytina se vznesla do výšky a padla na zem, spolu s ní se zřítila část krovu, letící trámy poničily komíny. Vítr trhal i betonovou podlahu. „Byl tady naprostý zmatek a panika – zrovna je u nás na prázdninách sestra s dětmi, nevěděli jsme, co máme dělat. Celé to trvalo asi 15 minut,” popisuje obyvatel poničeného domu Jindřich Dohnal.

Dohnalovi se ukryli v místnosti u schodiště. Na půdu se vydali až ráno. Už pohled ze střešního okna naznačuje, že dům poničilo tornádo. Tráva před domem je zatočená. Vzdušný vír postupoval obcí, se zemí srovnal zahradní domek, skácel stromy u hřiště, které popadaly na auta. Strhl střechu z budovy pily. I tady vytrhal kromě trámů i cihly.

S větrem přišla do obce i bouře doprovázená krupobitím. Ještě dopoledne byly příkopy plné krup. Živel napáchal škody i na místním hřbitově – vítr vyvrátil a přelámal několik náhrobků. Už od rána v obci pracují energetici, kteří se snaží obnovit dodávky elektřiny. Přijeli i pokrývači, kteří se snaží zabezpečit domy před dalším případným deštěm.

Starosta obce Antonín Poskočil předpokládá, že následky této ničivé bouře budou odstraňovat ještě v průběhu příštího týdne.