Jihlavští studenti čistí fasády poničené od sprejerů

Jihlava - Studenti jihlavské stavební školy pomáhají v rámci odborného výcviku očistit historické centrum města od výtvorů sprejerů. Práci hradí škole magistrát. Pravidla pro ojedinělý projekt schválilo tamní zastupitelstvo.

V rámci unikátního školního projektu očišťují studenti jihlavské střední stavební školy fasády domů v jihlavské památkové rezervaci od sprejerských nápisů. Pravidla jejich činnosti stanovilo městské zastupitelstvo. Na opravu metru čtverečního fasády domu, který stojí v oblasti památkové rezervace, vyplatí 150 korun, za vyčištění téže plochy budovy mimo rezervaci dá sto korun.

Majitelé mají na výběr. Mohou fasády opravit sami, a nebo využít služeb stavební školy, která navíc vyřídí všechny nutné formality jako trestní oznámení nebo i žádost o peněžní příspěvek. „Potřebujeme pouze souhlas vlastníka, že souhlasí s vyřízením administrativy a s vlastní realizací,“ informoval ředitel školy Pavel Toman.

Práci studentů hradí město, na probíhající čištění obchodního domu Prior vyčlenilo dvacet tisíc korun. Studenti musejí přesně zdokumentovat poškozené fasády a vypracovat technickou zprávu, Postup při čištění historických domů musejí schválit památkáři, aby nedošlo k dalšímu poškození.

V příštích dnech se studenti přesunou k dalším domům v městské památkové rezervaci, čištění fasád potrvá až do konce května.