Olomoucké muzeum nabízí řemeslné dílny

Olomouc - Děti v Olomouci si mohou vyzkoušet různé výtvarné techniky a poznat staré i nové umění. V tamním Arcidiecézním muzeu probíhá ve spolupráci s Akademik sport centrem Univerzity Palackého už pátým rokem týdenní tábor.

Starý zázrak, nové kouzlo se jmenuje týdenní dílna pro děti v olomouckém Arcidiecézním muzeu. Po celou dobu se jim věnují zkušení lektoři, se kterými se podívali například do klenotnice muzea. Potom si sami nějaké drahocenné předměty vyrábí. Ty jim poslouží při závěrečném pohádkovém ceremoniálu.

Dětem se nejvíce zalíbila výroba židlí, pohárů a kalichů. Spokojení jsou také lektoři. „Letos jsme se snažili představit monstranci zlatého slunce a kopii tapiserie, kterou děti pak malovali a tkali,” vysvětluje lektor Marek Šobáň z Akademik sport centra.

„Letos se nám do výtvarné dílny přihlásilo 14 dětí a protože tam nejen malují, ale i připravují divadelní představení, je to pro ně zajímavé,” dodává lektorka Hana Vyroubalová.

Během týdne si děti vyrobili královské koruny, nakreslili monstranci, utkali vlastní tapiserii, ušili vlajku. Pomalovaná židle pak poslouží jako královský trůn a během korunovace budou děti pít z nazdobených kalichů. „Snažíme se používat netradiční techniky, například na poháry kašírování a pro řadu dětí je zajímavé tkaní,” popisuje aktivity Marek Šobáň.

Dílna vyvrcholí v pátek, kdy děti dokončí rozpracovaná díla a nacvičí ceremoniál slavnostní korunovace. Součástí programu bude i výstava jejich prací.