Berounka plná vodáků i za špatného počasí

Berounka - Ani špatné počasí neodradilo vodáky od prázdninového splouvání řek. Kempy hlásí plno a půjčovny mají skoro všechny lodě v terénu. Například na Berounce je teď nejvíc lidí v letošní sezóně. Dva volné sváteční dny patří již tradičně k vrcholům vodácké sezóny.

Berounka v těchto dnech zažívá vodáckou invazi. Na svátky spojené s víkendem se jednotlivé vodácké skupiny už dlouho dopředu domluvily a ani při špatném počasí termín nevzdaly. „Ty lidi si vezmou tři dny dovolené a mají celý týden volno a to už jim na splutí řeky stačí,” potvrzuje provozovatel kempu František Bock. Jeho slova potvrzuje i majitelka půjčovny lodí Zdeňka Sikytová: „O svátkách máme většinou rozpůjčováno úplně všechno.” Všichni vodáci jsou vybaveni igelitovými plachtami a teplejším oblečením, než je obvyklé.

Berounka je řeka s největším počtem kempů na březích. Některé letos mírně zdražily ale i přesto je všude plno. „Tady jsme řádově za deset lidí zaplatili necelých pět stovek za nocleh čili pakliže by se jel týden, tak jsou to nějaké tři tisíce za noclehy plus jídlo,” řekl štábu ČT jeden z vodáků.

Nejvíc lidí splouvá Berounku v červenci. S postupujícími prázdninami lodě na řece pomalu ubývají. Ty, kteří ji právě sjíždějí, se nenechali odradit ani špatným počasím - většina sází na to, že příznivější předpověď na víkend vyjde.