Raroh velký se vrací do volné přírody

Hradec Králové - Vzácného dravce, raroha velkého, vypustili do volné přírody lesníci v Hradci Králové. Dvanáctým rokem tak pokračuje projekt záchrany kriticky ohrožených druhů ptáků. Raroh velký je v české přírodě opravdovou vzácností. Lesníci mluví maximálně o patnácti hnízdících párech. Zatímco populace příbuzného sokola stěhovavého se pomalu rozrůstá, počet rarohů stagnuje. Zoolog Pavel Pecina tvrdí: „Základ populace, která se úspěšně rozmnožuje, je na jihu Moravy.“

Lesníci se počet vzácných dravců pokoušejí zvyšovat vypouštěním mláďat z umělých chovů. Od poloviny devadesátých let do přírody vylétlo třicet sokolů. Raroh měl premiéru. Tři mláďata ve vypouštěcí kleci lesníci dali na věž na okraji Hradce Králové. „Po vypuštění se vracejí zpátky na předkládanou potravu do doby úplného osamostatnění, to znamená do získání dokonalé letecké a lovecké dovednosti,” říká sokolník a lesník Petr Zvolánek.

Rarozi se v přírodě živí jinými ptáky - například holuby. Velký jedinec si ale troufne i na zajíce. Vypuštěné dravce budou lesníci sledovat vysílačkami. „Díky tomu se dozvídáme podrobnosti o jejich osudech, případně o zraněních a o úhynech i o jejich následné migraci,” vysvětluje Zvolánek. Dravé ptáky chtějí Lesy České republiky vypustit do přírody i příští rok a mohl by to být opět raroh velký.