Plzeňskému Prazdroji hrozí žaloba kvůli chátrajícímu zámku v Chudenicích

Klatovsko - V Chudenicích na Klatovsku chátrá kulturní památka – zámek Lázeň. Reprezentantům obce se to nelíbí a zvažují podání žaloby na vlastníka objektu, kterým je Plzeňský Prazdroj. Ten se ale obhajuje: opravám prý brání restituční spor. Podle slov mluvčího pivovaru Alexeje Bechtina nemůže společnost investovat do majetku, o kterém neví, jestli jí patří.

Starosta Chudenic David Klíma však považuje výmluvu Plzeňského Prazdroje za hloupou: „Každý, kdo zná trošičku právní řád této země, tak ví, že pokud soud nepřiřkne majetek restituentovi, patří tomu, na jehož listinu vlastnictví na katastru je zapsán.” Starostovi také vadí, že společnost, která se chlubí svými miliardovými zisky, není schopná vložit peníze do majetku, který jí v minulosti vydělával peníze.

Neutěšeného stavu zámku lituje také potomek původních majitelů zámku Karl Eugen Czernin. Poškozování památky je prý smutné nejen pro obyvatele Chudenic, ale také pro celou jeho rodinu. Avšak naděje na záchranu zámku i parku nemusí být daleko. Podle mluvčí ministerstva kultury Marcely Žižkové totiž stačí, aby se o jejich stav začal zabývat obecní úřad příslušné obce s rozšířenou působností. Ten vydá rozhodnutí o opatřeních, která je pak v dané lhůtě vlastník kulturní památky povinen učinit k nápravě stavu.