Zátah na opilé teenagery v Plzni

Plzeň - Plzeňská radnice začala v rámci svého programu prevence kriminality řešit problematiku opilství mladistvých. Kromě preventivních programů zaměřených na mládež se radnice pravidelně vydává na kontrolu nočních barů, restaurací a diskoték.

Je 23. hodina večer a do nejznámější diskotéky v Plzni vchází strážníci městské policie. S nimi také pracovníci České obchodní inspekce a radnice. Mládež zbystří. Kdo se chce vyhnout dechové zkoušce a kontrolám totožnosti, ten se snaží z tanečního parketu nenápadně zmizet. Tento 17 mladík měl ale smůlu, nadýchal 0,55 promile.

Postih čeká nejen opilého mladíka, ale i provozovatele nočního podniku. Ten ale říká, že obsluha za barem alkohol neplnoletým neprodává. „Víme, že se nám tady potulují mladiství, kteří požívají alkohol před podnikem – je to pro nás velký problém,” říká Petr Nový. „Mladíka teď musíme předat nějaké zletilé osobě a následně je informován sociální odbor o zjištění, že byl podnapilý,” vysvětluje strážník městské policie.

Opilství mladistvých je v Plzni velkým problémem. Před několika dny musela policie odvézt do nemocnice tři nezletilé ve věku 12, 13 a 16 let. Všichni měli v krvi přes 1,5 promile alkoholu. „Je to velice špatné, že je alkohol požíván hlavně mladistvími, je zapotřebí s tím něco udělat,” myslí si velitel zásahu Luděk Hosmann.

Podle ředitele městské policie budou preventivní prohlídky v nočních podnicích v Plzni pokračovat i v následujících měsících.