Simulovaná povodeň prověřila plzeňské záchranáře

Plzeň - "Těžko na cvičišti, lehko v boji". Tímto příslovím se řídí složky záchranného systému na Plzeňsku. Svoji připravenost si vyzkoušeli hasiči, vojáci i policisté v katastru obce Nadryby při jednom z největších cvičení záchranných složek v kraji. Při simulované povodni nacvičovali především záchranu lidí.

Zadaná situace byla jasná: díky rozbouřené Berounce byl odříznuto devadesát dětí, které bylo nutné dostat na druhý břeh. Hasiči ve spolupráci s armádou nasadili obojživelné vozidlo a děti dopravili do bezpečí. „Teď jim právě dáváme záchranné vesty, protože budou nastupovat do obojživelných transportérů a pro případ vypadnutí musí být děti zajištěny,“ popisuje jeden z kroků operace Lucie Přibíková ze záchranného týmu Armády ČR.

Výsledky vzájemně spolupráce hasičů, policistů a vojáků vyhodnocovali rozhodčí. „Toto cvičení je svým způsobem specifické. Nejde jenom o rychlost, ale především o bezpečnost těch, koho máme zachraňovat,“ vysvětluje rozhodčí Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje Robert Kučera.    

Při simulovaném pádu dvou lidí  do rozbouřené vody byl nasazen i vrtulník z nedaleké základny. Potápěčům se podařilo figuranty zachránit. „Dva lidé se topili, na místo byl povolán vrtulník letecké záchranné služby od Armády ČR, který vylovil oba plavce z vody,“ popsal akci velitel zásahu Miroslav Šobán.   

Cvičení má prověřit připravenost záchranných složek v případě živelných pohrom. Policie, armáda i hasiči plánují i další podobné akce.