Veterinární kontrola žádné psí maso nenašla

Cheb - Pracovníci krajské veterinární stanice zkontrolovali v Chebu několik obchodů a restaurací. Žádné psí maso ale u vietnamských prodejců nenašli. Vzorky odebrali i ze statku ve Chvoječné. Expertiza ale prokázala, že ani jeden ze vzorků psí svalovinu neobsahoval. Správkyni útulku pro psy v Chebu Marii Lokingovou výsledky nepřekvapily. Policie podle ní nechala stodolu přes noc opuštěnou. Každý si tak mohl dělat, co chtěl.

„Když jsme přijeli s veterinářkou, bylo na dvoře koště, na kterém byla čerstvá krev a jednoznačné známky toho, že se uklízelo,“ dodala ochránkyně zvířat Nataša Šmatová. Podle mluvčího Okresního ředitelství Policie ČR v Chebu Ladislava Böhma nemohla policie do objektu vstoupit, protože neměla souhlas k prohlídce nebytových prostor.    

Kontroly v obchodech a restauracích byly reakcí na podezření, že zde mohlo skončit maso ze statku v Chvoječné. Za obchodováním se psím masem mají stát podle svědků právě Vietnamci. Chebská policie nyní vyšetřuje, zda na statku docházelo k týrání zvířat. Veterináři našli při odběrech vzorků několik zubožených slepic, což je zatím jediný evidentní důkaz o týrání. „Pes z útulku zde zabit byl, nedá se ale prokázat, zda byl i týrán,“ uvedla ředitelka Krajské veterinární správy v Karlových Varech Mária Slepičková.

Česká legislativa zcela jasně nespecifikuje, zda lze psy požívat. Podle zákona na ochranu zvířat se mohou k jídlu využívat výhradně hospodářská zvířata. Jejich druhy vyjmenovává veterinární zákon, používá ale slovo „zejména“. „O psech a zákazu jejich konzumace se tedy striktně nikde nehovoří,“ poznamenala Slepičková.