Spory kolem platu ředitele dopravního podniku v Plzni

Plzeň - Plzeňské zastupitelstvo řešilo mimořádně vysoký plat generálního ředitele plzeňských dopravních podniků Michala Krause. Ředitel si loni ve firmě, kterou Plzeň vlastní, vydělal přes čtyři miliony korun. Překvapení politici se to dozvěděli z Plzeňského deníku, který ředitelský plat koncem minulého týdne zveřejnil.

Celou radnici loňská výplata Michala Krause udivila. Vydělal si mnohonásobně víc, než například primátor, a to ve firmě, která Plzni patří. „Každých pár tisíc tady odhlasujeme a debatujeme o nich. A o akciové společnosti, kterou stoprocentně vlastníme, nevíme téměř nic,” zlobí se zastupitel Miroslav Brabec.

Podle vedení města je problém v tom, že se zapomnělo na určení platového stropu. Dopravní podniky loni vydělaly o 64 miliónů víc, než se předpokládalo. „Způsob výpočtu odměny pak odpovídal nastaveným pravidlům - to je všechno, co k tomu teď můžu říct,” hájí se Michal Kraus.

Podle náměstka primátora Vladimíra Duchka neshledala dozorčí rada podniku v jednání představenstva žádný rozpor se stanovami společnosti, ani s obchodním zákoníkem. „Otázka je, co měl ředitel dělat minulý rok, když byl podnik ve ztrátě – to měl asi doplácet, nebo já nevím,” podotýká Miroslav Brabec.

Příště si ředitel ke své roční výplatě milion korun může přivydělat maximálně jednou tolik. „Což si myslím, že je dostatečná záruka toho, že nedojde k žádným excesům,” dodává plzeňský primátor Pavel Rödl. A město chce jít ještě dál. Určí platové stropy i v ostatních firmách, které vlastní. Během následujících měsíců doladí závazná pravidla.

Loňský plat generálnímu řediteli dopravního podniku zůstane, příště si ale bude moci k výplatě přivydělat maximálně jeden milion korun.