Policie nemá peníze na kamerový systém pro dálnici D1

Vysočina - Kvůli nedostatku peněz nemůže žádné dálniční oddělení policie na Vysočině monitorovat dálnici D1 prostřednictvím kamer. Peníze nejsou ani na připojení do nového systému monitoringu Ředitelství silnic a dálnic.

Dálnice D1 bude bezpečnější, policisté budou v co nejkratším čase sledovat dění na nejstarší dálnici prostřednictvím kamer Ředitelství silnic a dálnic - tohle slibovali v Jihlavě před rokem tehdejší ministr dopravy Šimonovský a zástupci Ředitelství silnic a dálnic. V rozhovoru natáčeném 16. února 2006 tvrdil ředitel vnitřních věcí ŘSD Michal Hala: „Tam, kde je to možné, budeme postupně ty staré kamery připojovat do nového systému.”

Jenže dálniční oddělení na Vysočině dodnes přístup ke kamerám na D1 nemají. Uvnitř na dispečinku vedení dálniční policie z Brna zakázalo natáčet. „Policie má do systému vstup pouze jako každý jiný občan, a to přes jednotný systém dopravních informací, který je na internetu,” stěžuje si velitel Dálniční policie z Velkého Beranova Pavel Doležal.

„Ředitelství silnic a dálnic nemá v rozpočtu finanční prostředky pro to, aby hradilo projekt pro dálniční policii ČR,” vysvětluje mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil proto vyzval policii k okamžitému jednání a uvolnění peněz. Náklady na vybavení jednotlivých oddělení přijdou na 168 tisíc korun. „Požádáme ještě policii ČR, zda těch zhruba 200 tisíc korun, nebo alespoň část, nenaleznou.”

Rostislav Plachý z Policejního prezídia vysvětluje: „Finančně to je v kompetenci rozpočtu krajské správy Policie ČR.” „Pomohlo by nám to v tom, že bychom mohli operativně reagovat na situaci, která na dálnici vznikne. V současné době ale nemáme dost finančních prostředků na to, abychom to zrealizovali,” doplňuje vedoucí dopravní policie Leoš Tržil.

Policii dáváme čas do konce dubna, říká hejtman kraje Vysočina. Pokud do té doby neuvolní dostatek peněz na vybavení, finance poskytne kraj.