Výstava domácích kuriozit v Dobříši

Dobříš - Kulturní dům v Dobříši vystavuje domácí umění. Jedná se o kuriozity, které si lidé sami vyrobili pro radost. Zlatá éra domácího umění v Československu trvala od padesátých do osmdesátých let.

Jak si vyzdobit příbytek v době, kdy se na běžném trhu žádné umění neprodávalo, v době, kdy byl všeobecný nedostatek? Český člověk si dokázal poradit vlastní hlavou a vlastníma rukama. Obývací pokoje nebo chaty se pak stávaly kuriózními galeriemi chemlonových psíků, hodin bez kukaček nebo známých postaviček z drátů. „Jednak se dělaly domácí zavařeniny, ale o dělalo se i domácí výtvarné umění,” říká kurátor výstavy Pavel Veselý.

Původ domácího umění vysvětluje ředitel Kulturního domu Dobříš Pavel Bodor: „Člověk neměl kam jít, tak přišel domů z práce a vyrobil třeba Ferdu Mravence pro děti, volavku nebo nějakou lampičku.

Zapomenutí umělci z lidu dokázali vyrobit svítící kytici, obal na láhev ze špejlí a pohlednic nebo plaketu k narozeninám oblíbeného milicionáře. Korunkové uzávěry na láhve se měnily v procesí veselých zajíců. „Můžeme si i říct, že to byli průkopníci recyklování, protože spoustu těch věcí, které se k výrobě předmětů používaly, si lidé nosili z fabriky, kde pracovali,” dodává kurátor Veselý. Domácí umění je zvláštním dokumentem své doby - dnes si lidé umění spíše kupují.

Předměty na dobříšskou výstavu získali autoři z různých vetešnictví nebo od známých. Mnohé z předmětů zachránili autoři výstavy na poslední chvíli - když je vytáhli z popelnice a nebo našli na smetišti.

Výstava dříve tak populárních a dnes spíš opovrhovaných předmětů potrvá v Dobříši do 7. května.