Vznikne v sousedství Staroměstského náměstí obří hotel?

Praha - Obří hotel naproti Staroměstskému orloji v Praze. Právě s touto myšlenkou přišel soukromý investor. S požehnáním radních chce propojit 9 historických domů - 3 z nich patří městu. Se stavbou měl už ale dávno začít. Radní mu teď dávají poslední šanci, aby práce zahájil. Někteří památkáři ale říkají, že by město mělo smlouvu okamžitě vypovědět.

Projekt na výstavbu obřího hotelu v trojúhelníku bloku ohraničeném Celetnou ulicí, Staroměstským náměstím a Železnou ulicí označuje za barbarství i Richard Biegel z Klubu Za starou Prahu: „Problém je zejména v tom, že úpravy, které takto velký hotel vyžaduje, znamenají vlastně demolici spousty historických prvků, kleneb a zdí a zmrzačení těch domů. Je to metoda, jak památky vypreparovat na pouhé kulisy.“

Smlouvu na pronájem tří městských domů pro tento projekt podepsali radní v roce 1996 a to s požehnáním svého odboru památkové péče. „Je to projekt z poloviny 90. let obnovený v roce 2006. Možná že nový investor by přišel s něčím jiným,“ uvažuje ředitel odboru Jan Kněžínek. A právě to teď hrozí investorské firmě, která tu chce hotel postavit. Pokud totiž nedodrží další termíny, město zvažuje i vypsání nové soutěže na využití obecních domů. „Všechny termíny, které byly určeny pro realizaci jejich projektu, tj. přestavby souboru budov na hotel, nebyly splněny,“ zdůrazňuje náměstek pražského primátora Pavel Klega (ODS).

Zástupce investora Yoram J. Grozner k odkladům prací říká: „Máme financování od banky, máme smlouvu se stavební společností a velice chceme začít.“ Investor nedostal od města povolení k vyhloubení tunelu pod historickými domy a říká, že právě to je důvodem dalšího zdržení. Podle náměstka primátora Pavla Klegy ale měl dost času přijít s jiným návrhem. Sám Klega přiznává, že teď by město domy k podobnému projektu nesvěřilo.

Zákoutí v areálu budoucího hotelu - zhruba 50 metrů od Staroměstského náměstí - je zdevastované a páchne močí. Město dává další šanci soukromému investorovi i přesto, že tento stav trvá 11 let.