Mariánské Lázně: Radní chtějí obnovit stáčírnu minerálních vod

Mariánské Lázně - Mariánské Lázně by mohly přijít ročně o miliony korun za ochranné známky, pod kterými se prodávají minerální vody. Jejich stáčírna je totiž zavřená. Společnost, která budovy stáčírny využívala, je nyní v likvidaci. Radnice chce stáčírnu ve městě zachovat a hledá nového nájemce.

Stáčírna minerálních vod je zavřená už od září loňského roku. Jejích 20 zaměstnanců dostalo výpověď. Areál chce teď město znovu pronajmout. „Stáčírnu chceme zachovat především proto, že má tradici a je nositelem jména,“ vyjádřil se místostarosta Mariánských Lázní Jiří Chval.

Radnice totiž může přijít o více než milion korun ročně za ochranné známky, pod kterými se minerálky prodávaly. „Je to jako s každou značkou, jakmile vymizí z podvědomí veřejnosti, tak už v podstatě nikomu nic neříká. Čím delší je mezera od ukončení výroby, tak tím horší bude její případný návrat na trh,“ vysvětlil starosta města Zdeněk Král.

O výrobu minerálek pod ochrannou známkou má podle starosty zájem zatím jedna firma. Nahradit by tak měla společnost Marienbad Watters, která je nyní v likvidaci. Její bývalý ředitel Pavol Dorňák se o důvodech zániku firmy s Českou televizí odmítl bavit. Mimo kameru jen potvrdil, že firma teď postupně rozprodává svůj majetek. Do konce června by měli vyklidit provoz. Zůstanou pouze budovy a haly, které patří městu.

Stáčírnu tak případný další nájemce bude muset vybavit novým zařízením. Od města dostane smlouvu zatím jen na deset let. Podle místostarosty Chvala město stáčírnu v původní lokalitě už nechce, protože se neslučuje s územním plánem. Nový nájemce by měl nejpozději do pěti let vybudovat novou stáčírnu na okraji města.