Kontrola odhalila chyby v hospodaření Podkrušnohorského zooparku, Rabas to odmítá

Chomutov - Hospodaření chomutovského Podkrušnohorského zooparku provázely závažné nedostatky. Kontrola odhalila chyby v účetnictví, například při investičních akcích a v čerpání pohonných hmot do aut. Kontrola prověřovala období, kdy zoopark vedl odvolaný ředitel Přemysl Rabas. Ten byl poslancem i chomutovským zastupitelem za Stranu zelených. Rabas některá pochybení připouští - závěry zprávy ale považuje za účelové.

„Kontrolní zprávu musím odmítnout zejména proto, že byla zadána s cílem přijmout opatření proti řediteli, který byl ale odvolán už v dubnu, tedy půl roku před zveřejněním jejích závěrů. Obsahuje navíc řadu záměrně upravených faktů. Zpráva obsahuje 80 stran, po jejím podrobném prostudování budu situaci řešit na pondělním zastupitelstvu,“ odmítá závěry zprávy Rabas.

Alarmující je podle mluvčího chomutovského magistrátu Tomáše Brandy skutečnost, že pouze ke dvěma ze 420 faktur za kontrolované období byla vystavena objednávka. „U investičních akcí chybějí studie stavby, stavební deníky, doklady o kolaudačním řízení. Projekt je navíc nedostatečný a nekompletní. Vážné rozpory jsou také u užívání služebních vozů. Počty ujetých kilometrů hrubě nesouhlasí s čerpáním pohonných hmot,“ řekl Branda. „Fakturovány byly vždy jen skutečně provedené práce. Nedostatky v užívání služebních vozů jsem odhalil sám a vedoucího dopravy odvolal. Po mém vyhazovu ale tento člověk získal kupodivu odstupné ve výši několika desítek tisíc korun,“ reagoval Rabas.

Kontrola podle primátorky Ivany Řápkové (ODS) odhalila porušení zákona o finanční kontrole, zákona o účetnictví a řady vyhlášek. Některé interní směrnice, podle kterých se v zooparku pracovalo, město nedostalo ke schválení - například navýšení cen vstupného. Rozpory se týkají i personálního auditu, Řápková tvrdí, že se za něj zaplatilo sto tisíc, Rabas říká, že stál 25 tisíc a zbytek peněz šel na jinou činnost. Další spornou akcí jsou cesty do zahraničí - Řápková tvrdí, že Rabas odjel například do Litvy, aniž by jeho cesta byla schválena. Rabas kauzu považuje za kampaň proti své osobě ze strany ODS.

Zooparku teď šéfuje Rabasova manželka 

Rabasovo odvolání z funkce ředitele zooparku radní zdůvodnili hrubými chybami v hospodaření organizace a špatnou komunikací s vedením města. Rozhodnutí radních vyvolalo protesty z řad zaměstnanců zooparku, obyvatel města i vedení tuzemských a zahraničních zoologických zahrad. Rabas byl ředitelem zooparku od roku 1992. Za jeho rozvoj si vysloužil uznání odborníků i návštěvníků. Novou ředitelkou zooparku je od 1. srpna Rabasova manželka, zooložka Iveta Rabasová. Radní ji vybrali ze čtyř zájemců o funkci. Rabasová je dlouhodobou zaměstnankyní zoo, s manželem delší dobu nežijí.

Po komunálních volbách před dvěma lety vytvořily v Chomutově vládnoucí koalici ODS, ČSSD a Strana zelených. Po Rabasově odvolání však zelení z koalice vystoupili a přešli do opozice. ODS s ČSSD mají i tak v zastupitelstvu pohodlnou většinu 25 z celkem pětatřiceti křesel.

Ivana Řápková
Zdroj: ČT24