Septiky musí splňovat přísnou normu, lidé budou mít problém

Karlovy Vary - Do příštího roku by septiky u rodinných domů měly splňovat evropské normy. Na Karlovarsku tak stovkám domácností hrozí vysoké pokuty, protože jejich septiky nebudou do konce roku normy splňovat. Lidé se brání, že na nákladné úpravy nemají peníze. Například Zdeněk Pospěch z obce Mezirolí vykopal septik u svého domu před třiceti lety. Připouští, že stavba už zřejmě nesplňuje přepisy. O nové povolení ale žádat nebude, protože by ji musel celou předělat.

„My jsme důchodci, kde bychom na to vzali, to jsou položky veliký,” vysvětluje Zdeněk Pospěch. Podle vodohospodářů by musel septik nahradit malou domovní čistírnou nebo doplnit o vyčišťovací zařízení. Nejběžnějším je pískový filtr. Starosty Nové Role Václav Heřman (ODS) uvedl, že se situace týká 100 až 150 místních majitelů nemovitostí. Podobný problém však budou muset řešit téměř všichni majitelé starších domů po celé zemi.

Úředníci karlovarského magistrátu říkají, že od 1. ledna příštího roku by měli začít kontrolovat, jestli septiky evropské normy splňují. Do té doby by ale měli stihnout vyřídit všechny žádosti. Náměstek primátora Tomáš Hybner to pokládá za nereálné: „Okresní národní výbor tady žádosti vyřizoval a zapisoval 40 let, takže během jednoho roku není možné tento nával zvládnout.”

Podle úředníků je vina na lidech - měli si začít vyřizovat povolení s dostatečným předstihem. Mluvčí Ministerstva životního prostředí Jarmila Krejsová potvrdila, že termín je zákonem daný a žádný odklad ministerstvo nepřipravuje. Majitelům domků za porušení vodního zákona hrozí ve správním řízení pokuta až 50 tisíc korun.