V Hlučíně se nalezly staré židovské náhrobky

Ostravsko - Mojmír Sonnek z Hlučína objevil kamenné pomníky ze židovského hřbitova, které po záboru Hlučína v roce 1938 odvezli nacisté na neznámé místo. Náhrobky byly zakopané za městem. Hlučínská radnice a Židovská obec teď chtějí dát pomníky na původní místo. Mojmír Sonnek prohledal v okolí desítky míst. Na stopu ho nedávno uvedla informace, že z tohoto pozemku kdysi někdo odvážel kamenné desky.

„Zkoušel jsem hledat drátem pod zemí, zdá se, že jich může být kolem sedmdesáti kusů,” popisuje pátrání Mojmír Sonnek. Hlučínská radnice a Židovská obec v Ostravě se chystají všechny náhrobky vyzvednout. „Našlo by se vhodné místo, nejlépe to, kde býval hřbitov původně, a tam by se usadilo 12 až 20 náhrobků kolem mohyly, která tam dneska je,” upřesňuje hlučínský starosta David Maňas (ODS). Podle slov předsedkyně Židovské obce v Ostravě Jiřině Garajové se chce obec k záměru města připojit.

Na větší části židovského hřbitova jsou od roku 1946 uloženy pozůstatky třítisícpětiset sovětských vojáků padlých při osvobozování Ostravska. „Ostatky, které se vykopaly z těch židovských pohřbů byly navršeny na hromadu a překryty hlínou,” vysvětluje původ mohyly Mojmír Sonnek. Kolem mohyly mají stát jen zachovalé náhrobky, poškozené kusy chce Židovská obec uložit do země.

Na pietně upravený hřbitůvek chce město umístit také pamětní desku.