Kontroverzní karlovarský podnikatel Zeman dostává opět zelenou

Karlovy Vary - Karlovarský zastupitel Martin Zeman, který je spoluodpovědný za černé stavby u obce Smolné Pece, bude zastávat funkci jednatele významné městské společnosti, kam ho dosadilo zastupitelstvo. Opozice sice rozhodnutí kritizuje, většina zastupitelů ale svému kolegovi věří. Zeman přiznává, že se sdružením, jehož je předsedou, vede nejdecká radnice správní řízení kvůli porušení stavebního zákona. Podle něj sdružení stavělo na takzvané ohlášení, aniž by tušilo, že potřebuje povolení úřadu.

„Jestliže má problém se zákonem, respektive s respektováním stavebního zákona, tak může být těžko jednatelem společnosti. Neměl by být ani radním, protože dává vzor ostatním občanům,” uvedl karlovarský zastupitel Jiří Kotek za opoziční SNK-ED. Jako jednatel městské společnosti Autocentrum F totiž bude Martin Zeman rozhodovat o zakázkách a majetku společnosti, dodává Kotek.

„Co se týká finančních prostředků, tak společnost Autocentrum F ročně hospodaří s rozpočtem zhruba 5 milionů korun,” říká mluvčí magistrátu Jakub Válek. Většině zastupitelů ale problém Martina Zemana nevadí a souhlasili s tím, aby městskou organizaci vedl. „Jestliže Autocentrum F má rozšířit spektrum své činnosti, je potřeba, aby to vedl někdo ekonomicky zdatný a osobně silný,” zdůvodňuje rozhodnutí sociálnědemokratický zastupitel Václav Larva.

„Jak se tady ve městě ukazuje, i určení jednatelů je tady ve městě podle politického klíče a nikoliv podle toho, co by ta společnost měla dělat,” zlobí se Jiří Kotek. Podnikatel Zeman s tím ale nesouhlasí a hájí se, že by opozice měla oddělovat jeho politickou práci od soukromé. Už se podle něj dělají kroky k tomu, aby byly jeho minulé aktivity do poloviny letošního roku zlegalizovány.