Plzeňský zastupitel Charvát odstoupil z rady města - je na seznamech Stb

Plzeň - Plzeňský radní za občanskou demokratickou stranu Miroslav Charvát, který složil funkci ve vedení města a vystoupil z ODS, zůstává zastupitelem. Vyšlo najevo, že je uveden na seznamu agentů komunistické kontrarozvědky. Charvát to popírá a podal žalobu na stát.

Plzeňská radnice má teď jen osm radních. Nováček na magistrátu Miroslav Charvát z funkce odstoupil a odešel i z ODS, ve které nebyl ani rok. Tvrdí, že nechce poškozovat jméno strany a vedení radnice. Odstupuje, i když je přesvědčen, že je v seznamech neoprávněně, a odmítá, že by jako bývalý voják z povolání s STB za minulého režimu spolupracoval. „Já jsem agent Stb nebyl,“ tvrdí Miroslav Charvát.

Čisté lustrační osvědčení bylo nutnou podmínkou pro kandidáty ODS ve volbách. Když ho měl Charvát přinést, byl nemocný. Šéf plzeňské ODS Miroslav Levora si ho pak zapomněl dodatečně vyžádat: „Ve shonu jsem na to zapomněl.“ Uvolněná radní za ODS Petra Fischerová přiznává, že minulost Miroslava Charváta nezná: „Znám se s ním od volební kampaně.“

Charvát se všech funkcí, které mu zvolení za ODS přineslo, nevzdal. Zůstává v zastupitelstvu města. Pokud ho soud očistí, chce se vrátit i do ODS.

Městská rada může fungovat jako osmičlenná, devátého zvolí zastupitelstvo. V Plzni má ODS většinu. Kdo Miroslava Charváta nahradí, zatím není jasné. Plzeňská ODS vybere nového člověka v lednu.