Radní v Chrastavě odmítají postavit pamětní desku místnímu odbojáři

Chrastava - S návrhem postavit pamětní desku protikomunistickému odbojáři Rudolfu Fuksovi se na radnici v Chrastavě na Liberecku už dvakrát obrátil pravnuk popraveného. Vedení města to ale pokaždé odmítlo. Fuksa v roce 1952 zaplatil svým životem za svou činnost v americké zpravodajské službě CIC.

Ani téměř 20 let po revoluci se Chrastava nevypořádala s minulostí - to si myslí lidé, kteří chtěli uctít památku protikomunistického odbojáře Rudolfa Fuksy. Ve svých 22 letech byl nejmladším západním agentem, kterého komunisté popravili. Pamětní desku u jeho rodného domu si ale ani přesto chrastavští zastupitelé nepřejí. Petici pro postavení desky přitom podepsalo 180 lidí.

Zastupitelé Chrastavy Pavel Štekl a Jiří Mlynář se podle svých slov nechtějí smířit s tím, že někteří zastupitelé desku nechtějí. Starosta Chrastavy Michal Canov dokonce považuje její postavení za samozřejmost. Proti pamětní desce hlasovali nynější členové KSČM, ale také ti bývalí, kteří jsou nyní v jiných politických stranách. Jedním z nich je i Stanislav Wolf, který ovšem blíže nezdůvodnil, proč desku nechce.

Podle historiků udělala StB z kauzy Fuksa exemplární případ. Jeho špionážní skupina přitom režim nijak neohrozila, jak sdělil historik Ivo Pejčoch z Vojenského historického ústavu v Praze. Pamětní deska nakonec v Chrastavě přeci jen vznikne. Pravnuk Rudolfa Fuksi ji nechá vyrobit za své peníze. Uctění památky městem na ní ale bude chybět.