Z bývalé celnice na Božím Daru bude infocentrum

Karlovy Vary - Budovy, které v Karlovarském kraji loni v prosinci opustila pohraniční policie, začnou sloužit novým účelům. Například radnice na Božím Daru plánuje v bývalé celnici krušnohorské infocentrum. O další nevyužité objekty na hranicích má zájem hlavně kraj.

Karlovarský kraj má z minulosti celkem šest silničních přechodů do Německa. Opuštěné budovy na hranicích, bývalé celnice a sídla pohraniční policie začal stát nabízet krajům nebo obcím letos na podzim. Jako první získal bývalou celnici Boží Dar. Starosta města Jan Horník zamýšlí budovu přetvořit ve velké informační středisko, které by sloužilo hlavně přijíždějícím návštěvníkům ČR. Náklady na vybudování centra starosta odhaduje na 30 milionů korun. Zaplatit je chce pomocí česko-saského programu na rozvoj pohraničí.

Další obcí, která si od státu převzala opuštěné budovy na hranicích, je Pomezí nad Ohří. Obrovský areál má hodnotu 150 milionů korun a radnice budovy hned pronajala soukromé firmě, protože by vysoké náklady na její údržbu byly pro obec neúnosné.

O další dva areály, v Aši a Kraslicích, má zájem Karlovarský kraj. O budovy a pozemky v Aši se navíc podělí s městem. Nejspíše je využije jako zázemí pro silničáře. Jasné zatím není, co bude s hraničním přechodem Svatý Kříž. Bezúplatný převod budov totiž odmítlo chebské zastupitelstvo. Celnici ve Vojtanově stát prodal už před osmi lety.