Problematický ředitel zatím zůstal ve funkci i proti vůli rodičů

Hradec Králové - Ředitel základní školy v Novém Městě nad Metují-Krčíně František Netušil zůstává ve své funkci. Nepomohly dlouhodobé protesty rodičů a žáků školy a ani inspekce neposkytla radnici důvod k jeho odvolání. Změny ve vedení se ale přesto chystají.

Rodičům se nelíbí především chování ředitele. Atmosféra ve škole je napjatá a petici o odvolání ředitele už podepsala většina rodičů. Ředitel však odstoupit nehodlá a mimo jiné se odvolává i na závěry školské inspekce. Pane řediteli Netušile, odstupte. Škodíte škole i našim dětem. Tato slova už několik měsíců opakují rodiče žáků, ale i někteří učitelé. „Pan ředitel se chová, jako kdyby mu to všechno patřilo,“ prohlásil na začátku školního roku otec žáka Ivan Bednář. „Pan ředitel se nesnaží tu situaci řešit, spíše ji vyhrocuje, protože podává trestní oznámení na rodiče,“ doplnila ho tehdy matka žákyně Eva Habrmanová.     

Ve škole před mým příchodem panovala až příliš uvolněná atmosféra. To jsem změnil, a to se samozřejmě nelíbí, reaguje ředitel. „Ve škole proběhlo šest inspekcí, které prokázaly, že nedošlo k žádnému závažnému pochybení. Já jsem rád, že se můžu před veřejností očistit a všechno, co tady bylo řečeno, je nepravda,“ brání se ředitel František Netušil.

Podle místostarosty města Petra Hableho radnice ředitele odvolat nemůže, protože pro to nemá zákonné důvody. Odkazuje na závěrečnou zprávu inspektorů. „V té se uvádí, že pan ředitel neporušil žádný zákon. Je tam ale uvedeno, že situace ve škole je složitá,“ říká místostarosta města Petr Hable.

Změny ředitele se rodiče přesto pravděpodobně dočkají. Vedení radnice připravuje splynutí školy se školkou, což znamená nové výběrové řízení. I když město říká, že to s problémem ředitele nesouvisí, František Netušil tomu příliš nevěří. Zároveň uvažuje o tom, že se do výběrového řízení přihlásí. Ke splynutí školy a školky by mělo dojít k prvnímu únoru 2009. Ke stejnému datu by se měl ujmout funkce i nový ředitel.