Hrozí špičkové střelnici v Plzni uzavření?

Plzeň - V Plzni se nemůžou dohodnout majitelé pozemků na Švabinách s vedením střelnice armádního střediska Dukla. Radní schválili změnu územního plánu tak, aby se u střelnice mohlo stavět. Ta se tomu ale brání, protože by v budoucnu musela řešit problémy s hlukem.

Vedení střelnice se obává toho, že když se v blízkosti začne stavět, vzniknou velké problémy s lidmi, které střelnici kvůli hluku ohrozí. „Ten záměr může skončit jedině stížnostmi občanů, kteří budou v domcích bydlet. Budou si na nás stěžovat, abychom činnost buď omezili, nebo úplně zastavili,“ je přesvědčen ředitel střeleckého areálu Bohumír Pokorný. „Toto zařízení je v Evropě ojedinělé a v Čechách naprosto bez konkurence. Tedy ten přístup musí být jiný než k dalším stavbám,“ domnívá se střelec Jan Kůrka.

Majitelé pozemků u střelnice jsou nadšeni z toho, že zastupitelstvo dalo výstavbě zelenou. Teď mají jejich pozemky mizivou cenu. Ta ale po změně územního plánu vyletí strmě vzhůru. „Je to jedno z nejlukrativnějších míst v Plzni. Jedině Plzeň má dnes ještě možnost stavět,“ říká majitelka jednoho z pozemků Jana Trnková.  

Náměstek plzeňského primátora Petr Rund stavbu domů u střelnice prosazoval. Je přesvědčen, že najde kompromis, který umožní, aby vedle sebe stály obytné domy a armádní střelnice. „Naším zájmem není zavřít střelnici, ale najít nějaký rozumný kompromis,“ tvrdí náměstek Rund.  Tomu, že takový kompromis existuje, vedení střelnice ale vůbec nevěří. „Od jisté hranice je možno stavět podle územního plánu, ale do jisté hranice vás plán už nepustí,“ argumentuje Bohumír Pokorný.  

Možností, jak situaci vyřešit, moc není. Problém je v tom, že i kdyby majitelé pozemků podepsali, že pokud zde postaví domky, tak ví, že staví vedle střelnice, že jim hluk vadit nebude a nebudou proti hluku protestovat, úřady to stejně nemohou akceptovat. Hluková studie totiž jasně říká, že do určité vzdálenosti domy stát nemohou. Takže v lokalitě může stát buď střelnice, nebo domy. Nějaké třetí řešení zatím nikdo nezná. Kvůli finančním nákladům nepřipadá v úvahu ani přestěhování střelnice na jiné místo.