V Klatovech bude stát nová krajská nemocnice

Plzeňsko - Navzdory sporům mezi starým a novým vedením Plzeňského kraje budou mít západní Čechy novou krajskou nemocnici. Postavena bude v Klatovech. Přestože právě přidělení tak velké zakázky provázely dohady mezi střídajícími se vládami ČSSD a ODS, kraj dnes smlouvu o výstavbě se zástupci firmy podepsal. Nejdražší projekt kraje v tomto volebním období může začít.

Ředitel klatovské nemocnice Jiří Vlček sdělil, že půjde o moderní nemocnici, kvalitou převyšující současný průměr. Ředitel divize 1 společnosti Metrostav Milan Veselský informoval, že náklady bez daně přesahují 800 milionů korun. A právě velikost zakázky nedávno vyvolala spory mezi odstupující krajskou vládou ODS a přicházející ČSSD.

ODS totiž přidělila zakázku vítězné firmě pouhé tři dny před koncem svého funkčního období. „Byli jsme vázáni termíny veřejné zakázky a oddalování bychom brali jako nezodpovědnost,“ nechal se slyšet krajský zastupitel Martin Baxa (ODS). David Ondráčka ze společnosti Transparency International připustil, že takový krok těsně před odchodem může vyvolávat podezření.

I přes spory teď ČSSD připouští, že krajská vláda ODS nakonec vybrala nejlevnější firmu, jak podotkl náměstek hejtmana Milan Chovanec (ČSSD). Proti není ani hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová (ČSSD). Nová nemocnice bude stát na místě současné klatovské nemocnice. Stavba začne v březnu příštího roku a bude pokračovat do roku 2011.