V Nenačovicích se sklu daří

Nenačovice - V malé rodinné sklárně v Nenačovicích na Berounsku dnes pokřtili novou sklářskou pec, ta by měla výrazně pomoct výrobě. Už teď má malá sklářská huť Julia Staroveho úspěch, vyrábí víc než 200 druhů skleněných předmětů a vyváží je do světa.

Uvnitř malé skládačky ze žáruvzdorných bloků se teplota pohybuje kolem tisíce stupňů Celsia, nová pec teď usnadní práci sklářům v Nenačovicích. Pokřtili ji podle staré sklářské tradice. Majitel sklářské huti Julius Starove uvedl: „Je to špička, co se týče ekologie, hlučnosti a úspory energií.“ Spolumajitelka paní Romana Starová doplnila: „Sklářská pec pracuje nepřetržitě 24 hodin denně a nikdy nezhasíná.“

Rodinnou sklárnu založil Julius Starove před 12 lety. Sklo se tady vyrábí ručně, víc než 200 druhů skleněných předmětů putuje do různých zemí světa. Sklářská huť se stala i oblíbeným místem pro turisty, tradiční sklářské řemeslo si mohou sami vyzkoušet. Podle jednoho ze sklářů Zdeňka Koláře je pro tuto práci nejdůležitější mít cit, aby se ruce dokázaly spojit se sklem a mohly tak něco vytvořit.

Zatímco velké sklářské firmy v Poděbradech a Světlé nad Sázavou zkrachovaly, malá rodinná sklárna v Nenačovicích se zatím drží. Vyrábí v malém množství a na přání zákazníků. I tak ale dopad světové krize sklárna pocítila. „Některým sklárnám, které upadly a spadly do konkurzu, jsme dodávali naše zboží do podnikových prodejen. Bohužel nám zůstaly neproplacené faktury,“ podotkl Julius Starove. Paní Starová má vysvětlení: „Lidé nemají peníze, málo kupují a také turistů jezdí méně.“

Manželé Julius a Romana Starovi chtějí sklárnu dál vylepšovat. Oba ale říkají, že se teď musí snažit, aby sklárnu i v nepříznivém období udrželi.