Nedbalost nebo informační šum České pošty?

Olomouc - Špatný vtip připomíná příběh Josefa Chlíbka z Litovle. Pětašedesátiletý muž vlastní průkaz zmocněnce České pošty, který jej opravňuje k vyzvedávání zásilek nebo důchodu své invalidní manželky. Před několika dny se ale na poště dozvěděl, že platnost dokladu končí a on si buď stihne ještě letos vyřídit zdarma nový, nebo za něj v příštím roce bude muset zaplatit. Dnes ho ale na přepážce čekalo překvapení.

Josef Chlíbek z Litovle si nechal průkaz zmocněnce vystavit už v prosinci roku 2003. Přestože je na malé kartičce v kolonce platnost uvedeno do odvolání, teď se na přepážce dozvěděl, že doklad pozbývá účinnosti se závěrem tohoto roku. „Slečna na přepážce mě stroze odbyla, že průkaz bude od příštího roku neplatný,“ svěřuje se Josef Chlíbek.

Česká pošta mě na nic neupozornila, tvrdí pan Chlíbek. Zatím není v jeho silách dopravit ochrnutou manželku na poštu, aby mohla podepsat souhlas s vystavením nového průkazu. „Pokud mi průkaz propadne do konce roku, tak si nebudu moct vyzvedávat příspěvek na péči, který ona dostává,“ říká Josef Chlíbek.

Pan Chlíbek tedy začal s vyřizováním nového průkazu. Zašel znovu na poštu a tady ho čekal šok. „Poslali nám mail, že už se průkazy nemají vyměňovat, že už to máme nechat tak, jak to je,“ sděluje překvapenému zákazníkovi pracovnice České pošty v Litovli. „Řekli nám, že to zase platí. Takže popřeli to, co nám řekli před čtrnácti dny,“ kroutí hlavou pan Chlíbek.

Vedení České pošty považuje celou záležitost za nedorozumění. Nevylučuje ale ani určitý šum, který mohl informaci zkreslit. Pošta totiž připravuje rozšíření působnosti průkazu zmocněnce. S tím ale žádné rušení původních dokladů nesouvisí. „Nemusí mít žádnou starost. Jeho průkaz je platný a nebude s tím mít na poště žádné problémy,“ ujišťuje tiskový mluvčí České pošty Ivo Mravinac.

Podle Iva Mravinace si o výměnu průkazu zmocněnce mohou požádat ti, kteří chtějí, aby jim poštu vybírali více než tři lidé.