Chomutov zakročil proti prostitutkám, pomohl k tomu internet

Chomutov - Chomutovská radnice vyhlásila válku prostitutkám, drogově závislým a neplatičům nájemného. Podle chomutovské primátorky stála radnice vždy na straně slušných občanů, teď to ale chce dát nekompromisně najevo.

Radnice se snažila léta bojovat s prostitucí pomocí vyhlášek, kontrol či pokut. Podle kriminalisty Jaroslava Pelešky však byly tyto způsoby neúčinné. Chomutovská radnice proto nyní zkouší jiný způsob - zaměřila se totiž na samotné klienty. Poté, co je kamery přistihnou s prostitutkou, je zve na úřad jako svědky a spoléhá na to, že hrozba doručení úřední obsílky bude pro záletníky vážným varováním.

Dalším krokem bylo zveřejnění záznamů z kamer na internetových stránkách. Většina klientů chomutovských prostitutek totiž pochází z Německa. Výrazně tentokrát pomohli i němečtí novináři. „Bylo tady asi 14 televizí, které o tom natočily reportáže a následně je v Německu odvysílaly,“ tvrdí primátorka Chomutova Ivana Řápková.

Stížnosti z postižených ulic ustaly

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Internetové stránky jsou podle zástupce ředitele chomutovské městské policie Víta Šulce v hojné míře navštěvovány. „Výsledkem je, že si občané z postižených ulic přestali stěžovat,“ říká Peleška.

Radnice se nyní chystá všemožným způsobem znepříjemňovat život i prostitutkám, aby pochopily, že o ně v Chomutově nikdo nestojí. Stranou nezůstanou ani neplatiči nájemného, kteří dluží chomutovské radnici 200 milionů korun. Na řadu by tak mělo přijít demonstrativní vystěhování. Přímo u okénka, kde se vydávají dávky, bude navíc exekutor, jenž bude dlužné částky neplatičům rovnou zabavovat. Exekučních výměrů má Chomutov připraveno už 1500.