Od února zřejmě přestane fungovat azylový dům na pražském Jižním Městě

Praha - Azylový dům na Jižním Městě byl jediný v Praze, který poskytoval ubytování a sociální pomoc celým rodinám. Po 12 letech dala tamní radnice provozovateli výpověď. O jeho služby je obrovský zájem, proto provozovatele, kterým je místní občanské sdružení, překvapilo náhlé rozhodnutí radnice. Budova je nově opravená a město v ní chce zřídit mateřskou školu.

Vedoucí Sociální služby azylového domu Iva Poláčková je přesvědčena, že dopad tohoto kroku bude v době hospodářské krize zásadní. Důvodem výpovědi z domu, který občanské sdružení před lety nákladně zrekonstruovalo, je nedostatek mateřských škol na Jižním Městě. Radní pro sociální péči MČ Praha 11 Jan Meixner (ODS) připustil, že azylový dům je důležitý, ale prioritu získala mateřská škola.

Městská část by podle sdružení mohla novou školku zřídit v opuštěném objektu bývalých jeslí, který je v majetku státu a svěřený ho má ministerstvo financí. Jan Meixner k tomu dodal, že mnoho potenciálně vhodných objektů není možné využít. Tříměsíční výpovědní lhůta azylovému domu končí v únoru. Klientům, kteří mají trvalé bydliště na Jižním Městě, sežene náhradní ubytování radnice, o ostatní se prý postará magistrát.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)