Referendum v Dýšině zamítlo stavbu obřího skladu pohonných hmot

Dýšina - Obyvatelé Dýšiny na Plzeňsku odmítli v místním referendu plánovanou stavbu obřího skladu pohonných hmot u své obce. Teď se nabízí otázka, jakou bude mít plebiscit do budoucna váhu. Podle investora stavby žádnou, protože projekt už má všechna zásadní povolení. Obec tvrdí pravý opak.

Referendum dopadlo podle očekávání. 95 % hlasujících stavbu velkých nádrží na paliva u vesnice odmítlo. Bojí se hlavně bezpečnostních rizik a ekologických problémů. Navíc by se podle lidí riziko ještě znásobilo kvůli dalším provozům, které už obce stojí. Iniciátorka petice Lenka Vaníková upřesnila, že obyvatelé obce mají již teď dvě hrozby - plnírnu propan-butanu Flaga a mrazírny.

Firma, která chce sklad paliv postavit, tvrdí, že se pokusí referendum zpochybnit jako neplatné. Zástupce majitele areálu Jan Roj je toho názoru, že došlo k manipulaci s veřejným míněním. Občané prý nebyli dostatečně informováni. To Lenka Vaníková popírá.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Dýšina doufá, že se jí s pomocí referenda podaří projekt stavby obřích nádrží zastavit. Firma oponuje, že referendum projekt nezastaví, protože nádrže budou stát v průmyslové zóně u obce. „Přestože žadatel o udělení stavebního povolení tvrdí, že referendum není překážkou, já si myslím, že je to velká překážka,“ uvedla místostarostka obce Iva Kokešová.

Vesnice věří, že odmítavý hlas referenda vyslyší hlavně krajští úředníci, kteří se ke stavbě budou vyjadřovat.