Proti novému obchvatu Božího daru protestují silničáři i obec

Boží Dar - Krušnohorské zimní středisko Boží Dar se dnes dočkalo nového silničního obchvatu. Stavba za téměř 150 milionů pomůže k bezpečnosti turistů, obec i silničáři k ní ale mají výhrady.

Jeden a půl kilometru dlouhý obchvat nahradil silnici, která vedla centrem horského městečka ke státní hranici s Německem. Nová silnice tak ulehčí dopravě a díky přemostění zajistí bezpečný pohyb pro turisty. „Nástupy na běžecké a sjezdové tratě jsou zajištěny bez křížení s tím, že by se přecházelo přes komunikace,” uvedl místostarosta Božího Daru Jaroslav Formáček.

Součástí obchvatu je i kruhový objezd, který spojuje příjezdové komunikace. Nové řešení křižovatky se ale nelíbí silničářům. Obávají se problémů při sněhové kalamitě. „Auta to ucpou a my se sem potom těžko dostáváme z kterékoliv strany. Navíc není možné vzhledem ke zvýšeným ostrůvkům provést širší průjezdní profil kruhového objezdu,” myslí si vedoucí zimní údržby ze Správy a údržby silnic Karlovarského kraje Josef Bulka. „Museli jsme respektovat stanovisko orgánů státní správy, jedním z nich je právě policie, která vlastně vyžadovala, aby ta křižovatka byla provedena jako kruhová křižovatka,” vysvětluje generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Petr Laušman.

Podle mluvčí západočeské policie Ilony Týmlové policie v tomto ohledu pouze posuzuje předloženou projektovou dokumentaci z hlediska bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Na spolupráci policie si od začátku stavby obchvatu stěžuje i starosta Božího Daru Jan Horník. Dopravní inspektoři podle něj nepovolili označení horských středisek. „Co se týče dopravních značek, tak zde jak dopravní policie, tak projektant a investor naprosto zklamali, turista se dneska nemůže zorientovat, kde jsou běžecké tratě, kde je areál Neklid,” vypočítává starosta Božího Daru Jan Horník.

Skutečné problémy s údržbou nebo orientací řidičů na nové silnici u Božího Daru ukáže až zimní sezona a sníh, na který tady všichni čekají už téměř měsíc