V Ústeckém kraji chybí záchytné stanice

Ústí nad Labem - Policie a záchranáři z Ústeckého kraje prosazují znovuzřízení záchytných stanic. Většina opilců totiž končí v nemocnicích, kde blokují personál i místa pro jiné pacienty. Navíc jsou často agresivní. Naposledy mladý muž zranil hned tři záchranáře.

Z běžné služby se stal skoro boj o život. Tak popisují záchranáři z ústecké Masarykovy nemocnice útok mladého opilého muže. Do nemocnice ho přivezla záchranná služba, ve chvíli, kdy částečně vystřízlivěl, dvě zdravotní sestry a jednoho záchranáře napadl. „Přeskočil pult a šel přímo po mně, takže jsem obdržel ránu do obličeje. Pak už si toho moc nepamatuji,” uvedl napadený záchranář Svatopluk Žáček. Podle ústecké policejní mluvčí Veroniky Beranové zahájil policejní komisař trestní stíhání devětadvacetiletého muže pro trestný čin ublížení na zdraví a výtržnictví.

Ústecký kraj nemá záchytnou stanici a stovky opilých lidí
tak každoročně končí v nemocnicích. Záchranáři a policie proto prosazují znovuzřízení záchytek, zatím neúspěšně. „Stává se nám, že musíme opilce převézt na základnu, kde s ním strážník stráví třeba i pět hodin,” řekl zástupce ředitele Městské policie Ústí nad Labem Jan Novotný. Mluvčí Beranová potvrdila, že ústečtí policisté by přivítali zřízení záchytných stanic.

Vedení Ústeckého kraje o znovuzřízení záchytných stanic ale neuvažuje. Podle hejtmana Jiřího Šulce nemají oporu v zákonech. Záchytná stanice by podle krajského úřadu přinesla i další problém - nedostatek peněz. Jen její zřízení by stálo třicet milionů korun, roční provoz pak dalších pět.