Lenoxa odstřihla Rovnou od tepla a teplé vody

Rovná (Sokolovsko) - Lidé v Rovné na Sokolovsku se topí v problémech. Nejdříve odešel jediný místní zaměstnavatel, nyní jsou odstřižení od kotelny - bez tepla a teplé vody. Za to, že neplatí, říká její provozovatel. Rovná byla přitom v šedesátých letech vzorovou socialistickou vesnicí. Starosta obce přiznal, že velkým dlužníkem je i radnice, protože se s dodavatelem tepla a teplé vody stále dohaduje o ceně. Ten ji prý pro letošek zvýšil o víc než padesát procent, podle starosty to bylo protiprávně.

Někteří lidé ze čtyř paneláků, ve kterých bydlí většina obyvatel Rovné, se občas jezdí vykoupat k příbuzným a známým v okolí. Tu možnost však nemá každý. Třeba Marta Totinová, která se stará o nemohoucího manžela a maminku: „Ohřívám vodu v rychlovarné konvici, topím teplometem. Máme velkou spotřebu energie a nevím, kdo mi to všechno zaplatí.“ Její sousedka z Rovné si pouze povzdechla: „Platím a trpím stejně jako ti neplatiči.“ Ředitelka MŠ a ZŠ Rovná Jana Polívková doplnila: „V jídelně školy a mateřské školky se ohřívá na kamnech, používáme varné konvice.“

Starosta obce Jaroslav Janda (nez.) přiznává, že velkým dlužníkem je i radnice, protože se dohaduje s dodavatelem tepla a teplé vody o ceně. Pro letošek ji prý zvýšil o víc než padesát procent. Podle starosty protiprávně, a proto, než se věc vyjasní, odmítá platit. Dlužníkem je vedle radnice také jeden ze čtyř panelových domů. „Nechápu, proč jim dodavatel nedodává služby, když ostatní paneláky mají pohledávky zaplacené,“ dodal Jaroslav Janda.

Získat stanovisko dodavatele tepla a teplé vody, akciové společnosti Lenoxa, se České televizi za celý den nepovedlo. Zástupkyně společnosti Světlana Kollertová odmítla poskytnout jakékoli kontakty na vedení firmy: „Ptejte se písemně, mailem.“ V odpovědi na mail Lenoxa sdělila, že přerušila dodávky kvůli cca milionovému dluhu. Obnoví je po zaplacení pětasedmdesáti procent.

Mnozí ze 600 obyvatel podle starosty uvažují o stěhování a nejen kvůli teplu, to je pouze důsledek. Je zde vysoká, téměř pětadvacetiprocentní, nezaměstnanost a práce tady není.