Kvůli pytlákovi začala policie hlídat lesy v Beskydech

Frýdlant nad Ostravicí - Policisté z Frýdecko-Místecka začali více hlídat beskydské lesy. Jejich aktivita souvisí s případem medvěda, kterého před časem zastřelil pytlák. „Dnes se uskutečnila první společná hlídka policistů se strážcem CHKO Beskydy. Policisté kontrolovali vozidla, která vyjela na Lysou horu, zda nevjela do zákazu vjezdu neoprávněně,“ uvedl mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec. Hnutí Duha nabízí za dopadení pachatele odměnu sto tisíc korun.

Pytlák medvěda hnědého, který patří mezi kriticky ohrožené druhy, vyvrhl, nechal si maso a trofeje a zbytky těla odhodil v pytli do řeky Ostravice. Kolemjdoucí našel pytel minulý týden v úterý. Uvnitř pytle podle ekologických aktivistů byly tlapy bez drápů, krční obratle, svalovina a jazyk. Chyběla kůže, lebka a další části, které jsou považovány za lovecké trofeje, maso si pytlák zřejmě nechal ke konzumaci, informoval Miroslav Kutal z ekologického Hnutí Duha. Zbytky zvířete zajistili pracovníci Správy CHKO Beskydy.

Policie nejdříve případ řešila jako pytláctví. Na základě intervence státního zastupitelství jej ale kriminalisté překvalifikovali na neoprávněné nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. „Za to hrozí případnému pachateli až tříletý pobyt ve vězení,“ dodal Žurovec. Dodal, že policisté už vyslechli všechny svědky a prohledali několik kilometrů břehů řeky Ostravice.

„Že se v tomto případě jedná o úlovek pytláka, nás utvrzuje i skutečnost, že zvířeti byly odborně odebrány trofejové části jako drápy, kůže a lebka,“ uvedl Žurovec. Podle zákona o ochraně přírody a krajiny je medvěd hnědý chráněným druhem a je klasifikován jako kriticky ohrožený. Chráněn je také podle evropské legislativy. Správa CHKO Beskydy proto podala na okresním státním zastupitelství ve Frýdku-Místku trestní oznámení na neznámého pachatele.