Karlovarský kraj neodvolal zástupce podezřelé ze střetu zájmů

Karlovarsko - Vedení Karlovarského kraje při mimořádném jednání odmítlo odvolat své dva kolegy podezřelé ze střetu zájmů. A to i přesto, že dnešní jednání svolal sám ministr vnitra, když se s úředníky kraje i experty shodl na tom, že oba zřejmě porušují zákon. Dotčení politici se brání tím, že právo být volený jim zaručuje ústava. O jejich osudu tak po dnešku může rozhodnout už jen ministr vnitra.

Jaroslav Kočvara řídí chebské gymnázium, tedy příspěvkovou organizaci kraje. To by ale jako zastupitel karlovarského kraje neměl, jak se shodují právníci. On sám se odvolává na zákon vyšší právní síly - na Ústavu České republiky a na Listinu základních lidských práv a svobod.

Zastupitel Jan Hadrava je zároveň úředník. Pracuje jako vedoucí odboru majetku a hospodářství na radnici v Jáchymově. I on je podle znění zákona ve střetu zájmů. Namítá ale, že si nedovede představit situaci, kdy by opravdu byl ve střetu zájmů. Zástupci kraje se o problému radili s ministerskými úředníky.

Ředitel Krajského úřadu Karlovy Vary Roman Rokůsek potvrdil, že oba dva jsou na základě zákona o volbách do zastupitelstev krajů v rozporu s tímto zákonem. Zastupitelé na návrh ministra vnitra problém projednali, kolegy ale neodvolali. Mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka naznačil možnost, kdy může oba členy zastupitelstva odvolat sám nastupující ministr.

Takto složitý případ zatím jinde zastupitelé neřešili. Hejtman Josef Novotný (ČSSD) chce být proto opatrný. V případě odvolání se oba politici chtějí bránit u soudu. Ředitel krajského úřadu předpokládá, že o případném odvolání zastupitelů rozhodne ministr vnitra do měsíce.