Obnova historických alejí v Kladrubech nad Labem

Západní Čechy - Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem obnovuje historické aleje. Až dvě stě roků staré a nemocné stromy postupně nahrazují mladé porosty. Padající větve a zchátralé kmeny stromů v posledních letech ohrožovaly chodce i jezdce na koních. Obnova alejí, luk a pastvin stojí miliony korun. Hřebčínu musejí pomáhat sponzoři i jednotliví dárci.

Tři a půl kilometru dlouhá Selmická alej u hřebčína v Kladrubech nad Labem mění svoji podobu. Odborníci tu rozhodli o vykácení desítek starých a postižených stromů. „I když strom někdy na první pohled vypadá dobře, tak se pak zjistí, že je dutý, napadnutý hnilobami a škůdci,” říká Radka Breznická z hřebčína Kladruby.

Nemocné stromy nahrazují mladé lípy. Stejný osud čeká i další historické aleje, ve kterých padající větve i celé stromy ohrožovaly jezdce na koních, řidiče i pěší turisty. S kácením se začalo už v minulém roce. Ředitelka hřebčína Lenka Gotthardová uvedla, že hřebčín spolupracuje s ochranáři přírody, památkáři, s krajem i obcí.

První strom vloni symbolicky zasadil prezident Václav Klaus. Proměny čekají celkem čtyřicet kilometrů kladrubských alejí. S jejich obnovou hřebčín začal i přes to, že má velmi omezený rozpočet. „Přispívají nám i obyčejní lidé, kteří areál navštěvují a mají rádi koně, většinou částkou do pěti tisíc korun,” konstatuje Breznická.

Kromě obnovy alejí se kladrubský hřebčín pustil i do dalších projektů. Jedním z nich je přestavba bývalého císařského hostince na společenské a informační centrum.