Dětská léčebna v Mariánských lázních přijde o budovu

Západní Čechy - Lázeňská společnost v Mariánských Lázních uzavře budovu dětské léčebny Miramonte. Děti se přestěhují do náhradních prostor, kde se léčí i dospělí. To se nelíbí odborníkům ani vedení léčebny. V Centrálních lázních, kam se dětské léčebné pobyty přestěhují, budou horší podmínky pro léčbu, tvrdí lékaři. Podle některých dokonce hrozí, že speciální lázeňská pomoc s dlouhou tradicí dokonce zanikne.

„Podařilo se nám spojit účinky klasických přírodních léčivých zdrojů s těmi moderními metodami nácviku močení, což vyžaduje určitý čas, a to asi teď nebude v Mariánských Lázních možné,” obává se primářka dětské léčebny Miramonte Drahomíra Nečasová.

Ředitel lázeňské společnosti Lev Novobilský je ale přesvědčen, že se péče o nemocné děti naopak zlepší. „Bude akorát ten problém, že bude ta léčba trochu dražší, než je nyní, a to může být pro některé rodiče problém.”

Léčebný pobyt doporučený lékařem dětem plně hradí zdravotní pojišťovna. Podle ředitele lázní jsou ale příspěvky nízké.

„V současné době doplácíme asi 100 korun na jedno dítě. To prostě nestačí na to, abychom uhradili náklady,” upozorňuje Novobilský.

Podobné problémy řeší i státní dětská léčebna v nedalekých Lázních Kynžvart. Podle tamního vedení za situaci může nově navržený seznam podporovaných lázeňských služeb ministerstvem zdravotnictví.

„Řada těch praktických lékařů si to vysvětlila tak, že už se třeba lázeňská léčba nebude platit,” myslí si ředitelka dětské léčebny Lázně Kynžvart Hana Hrušková.

Ani případné zvýšení příspěvku zdravotních pojišťoven už ale uzavření dětské léčebny nezastaví.

Prázdnou budovu dětské léčebny Miramonte chce vedení lázní nejprve pronajmout a později i prodat.