Ostravští strážníci se ulívali ve službě - odhalilo je sledovací zařízení

Ostrava - Městská policie v Ostravě čelí skandálu. Koncem dubna namontovala městská policie zkušebně sledovací zařízení do šesti policejních vozidel. Součástí utajeného zařízení byla i navigace, která během následujících dvou měsíců ukázala, že se strážníci ve službě ulívají. Nedostatky zjistilo vedení u 36 strážníků, mezi nimiž bylo i šest vedoucích zaměstnanců. Hlídky neplnily své povinnosti hlavně v noci, některé strávily na jednom místě i osm hodin.

Dva hříšníci už od městské policie na vlastní žádost odešli, byl mezi nimi i jeden vedoucí zaměstnanec. Čtyři přišli o své funkce, zbytek čeká nepříjemný pohovor a mnohdy i finanční postih. Někteří dostali i roční podmínku, v níž se nesmí dopustit žádného profesního pochybení. Vedení policie navíc rozhodlo, že do konce roku namontuje sledovací zařízení do všech svých služebních vozidel. „Už si nemohou dovolit jakékoliv selhání,“ dodal ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD).

Zařízení bylo instalováno kvůli vyšší spotřebě benzinu

Reportáž Mojmíra Žáčka (zdroj: ČT24)

Systém automatické evidence provozu vozidel byl instalován v motoru a měl měřit například spotřebu pohonných hmot. Díky GPS se ale ukázalo, že služební vozidla parkovala na odlehlých místech, kde stála i několik hodin. O instalaci zařízení vědělo jen nejužší vedení městské policie. Podle jejího ředitele Zdeňka Harazima se při výběru vozidel, do nichž bylo zařízení instalováno, vycházelo především z toho, že některá vykazovala vyšší spotřebu: „Někde jsme věděli, že strážníci nebyli v úsecích, kde být měli, tak jsme si to chtěli potvrdit.“

Městská policie se od ledna letošního roku řídí novou koncepcí. Strážníci mají být více vidět v ulicích a intenzivněji komunikovat s občany. Výrazně tak přibylo okrskářů, kteří mají stabilně přidělenu určitou lokalitu, na niž mají dohlížet. Kajnara odhalení nepřekvapilo: „Přistupoval jsem k reformě městské policie s tím vědomím, že se tyhle věci dějí, protože jako občan jsem to viděl na vlastní oči. Celá reforma směřovala k tomu, abychom ty lidi upozornili, že jsou placeni za to, aby byli v ulicích a ne, aby někde spali.“

Městská policie Ostrava nyní zaměstnává zhruba 730 lidí, mezi nimiž je zhruba 700 strážníků a také strážných, kteří hlídají městské budovy. Roční rozpočet městské policie je přibližně 300 milionů korun.