Zdravotní pojišťovny sestrám a porodním asistentkám neplatí

Pardubice – Nemocnice v Pardubickém kraji stále nemají peníze od všech zdravotních pojišťoven na zvýšení platů sestrám a porodním asistentkám. Více než čtyři miliony korun určené na mzdy měly pojišťovny posílat už od července. To se však nestalo a Pardubický kraj se proti zdržení plateb ostře ohradil, na peníze tu čeká přes dva tisíce sester a porodních asistentek. Přestože dostanou přidáno, práce v nemocnicích absolventy škol neláká a sehnat nové sestry začíná být velkým problémem.

Sto milionů korun ukrojil Pardubický kraj ze svého rozpočtu na pětiprocentní zvýšení platů lékařů a sester. Od července zdravotníci očekávali i slibované peníze od pojišťoven, platby se však výrazně zpozdily. „V současné době máme asi 67 %, tedy zhruba 3,5 milionu korun, pojišťovny ještě upřesňují, jakým způsobem budou peníze posílat,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD).

Na peníze od pojišťoven čeká v Pardubickém kraji více než dva tisíce sester a porodních asistentek. „Průměrná mzda zdravotních sester u nás je 24 700 korun, navýšení bude činit cca 1 700 korun,“ prohlásil ředitel Pardubické krajské nemocnice Josef Šimurda. Například sestry v pardubické nemocnici už nyní dostávají o něco víc než v minulých letech. Přesto peníze mnohdy neodpovídají pracovnímu nasazení a sehnat nové sestry je tedy problém. „Personálu není dostatek nikdy, zatím jsem se s takovou situací ještě nesetkala. Práce na geriatrickém centru je velice náročná, sestřičky jsou unavené nejen psychicky, ale i fyzicky,“ zdůraznila vrchní sestra Geriatrického centra PKN Diana Hanzlíková.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Pro absolventy zdravotnické školy je řadová sestra v nemocnici nezajímavou nabídkou, přednost dávají soukromým klinikám, farmaceutickým firmám a někdy i práci v cizině. „Naprostá většina absolventů oboru zdravotnický asistent naší školy odchází dále studovat na vyšší odborné školy nebo i na školy vysoké,“ potvrdila zástupkyně ředitelky SZŠ Pardubice Renata Jarolímová.

Lepší uplatnění v praxi by podle vedení školy měla znamenat plánovaná změna oboru ze zdravotnického asistenta na praktickou sestru. Absolventi by už například nemuseli pracovat výhradně pod dohledem zkušenějších kolegů.