Problémy s hospodařením v lesích provázejí Karlovarsko

Krásno – Po vleklých sporech s obcemi vyplatí Karlovarský kraj až 75 procent dotací na hospodaření v lesích. Jejich majitelé se obávali, že kvůli chybějícím financím budou muset propouštět zaměstnance. Zástupci kraje tvrdí, že peníze v rozpočtu chybí a příští rok nebude situace rozhodně lepší. Podle starostky Krásna Lenky Sidorjakové kraj neměl o zmrazení příspěvků nikdy uvažovat.

Starostka říká, že i s dotacemi od krajského úřadu musí udržování lesa dotovat z napjatého rozpočtu. Města musí udržovat lesy bez ohledu na dotace. Například neodklizené popadané stromy představují vážnou hrozbu. Předseda sdružení vlastníků lesů Karlovarského kraje Pavel Scheuer se obává kalamitní situace s kůrovcem.

Lenka Sidorjaková dále poukázala na fakt, že veřejnost si tak stěžuje na hospodaření, ale už nevidí, že schází nutné prostředky. Zástupci kraje se brání, že do rozpočtu dostávají méně peněz od státu, a proto musí šetřit. V červnu kraj slíbil, že pokud to situace umožní, vyplatí více než 25 procent dotací, a to se teď stane, jak vysvětluje hejtman Josef Novotný (ČSSD). Potvrdil, že kraj nechce, aby lesy upadaly.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

V jaké výši vyplatí kraj dotace lesním hospodářům příští rok, není zatím vůbec jasné. Kraj podle hejtmana nemá povinnost takové dotace vyplácet. Úřad čeká na odhady ministerstva a jasnou podobu státního rozpočtu. Zástupci lesních společností chtějí o dotacích a problémech v hospodaření mluvit s krajskými politiky ještě před zářijovým jednáním zastupitelstva.