Cizinci dluží nemocnicím i záchrankám

Karlovy Vary / Praha – Miliony korun už dluží cizinci Karlovarské krajské nemocnici, ta kvůli tomu zpřísňuje systém vymáhání peněz, aby nárůst dluhů zastavila. Lékaři se však domnívají, že neexistuje stoprocentně účinný mechanismus, který by problém odstranil. Dlužná částka přesahuje 8 milionů korun, jedná se o stovky dlužníků a většinou dluží částky do deseti tisíc korun. Jsou ale i extremní případy, například pacientka z Ruska dluží za náročnou hospitalizaci 4 miliony korun. Za chybějící peníze by přitom nemocnice mohla opravit například celé lůžkové oddělení a nebo koupit sonografický přístroj.

Na prvním místě je pro nás záchrana života. U pacienta, který umírá po těžké autonehodě, není možné nejprve zjišťovat pojišťovnu, shodují se lékaři. „Nelze chtít po zdravotnickém personálu ve tři ráno, aby analyzoval situaci, zda si to může, nebo nemůže dovolit, když jim stav pacienta velí: Udělejte to,“ prohlásil zdravotní ředitel Karlovarské krajské nemocnice Filip Berger. Pojišťovny navíc kryjí různé druhy lékařských zákroků, některé společnosti například nehradí svým klientům porod v zahraničí. Stává se ale, že si cizinky špatně spočítají návrat domů a musí porodit na dovolené. Problémů je však víc. „Máte klientelu, kterou nerozeznáte, když si přečtete jejich jméno. Podíváte se na jejich vizuální stránku a nemáte šanci zjistit, jestli se, ještě v rámci jazykové bariéry, jedná o toho, kdo vám tu kartičku pojišťovny předkládá,“ dodal Filip Berger.

Zpřísnění zákonů by podle zástupců kraje situaci nijak nezlepšilo. „Myslím, že vnitřní opatření toho zařízení budou zřejmě tou nejsprávnější cestou,“ uvedla krajská radní Berenika Podzemská. Generální ředitel nemocnice Jiří Fojtík doplnil: „V rámci zdravotních pojišťoven máme speciálního pracovníka, který se zabývá pouze touto problematikou ve spolupráci s právníkem společnosti.“

Pokud je problém, nemocnice spolupracuje s hotely, aby získala o pacientech co možná nejvíc informací. Má také specialistu, který ovládá hned několik světových jazyků, aby se s pacienty jasně domluvil. Snaží se získat co nejvíce informací ještě před propuštěním lidí z jednotlivých oddělení. I přes to všechno úspěšnost není vysoká, podle generálního ředitele nemocnice se podaří získat jen přibližně 20 procent dluhů. Na vymáhání vysokých částek už začala nemocnice najímat speciální firmy.

Miliony korun ročně dluží cizinci také za zdravotní záchranné službě. Buď nejsou pojištěni vůbec, nebo po ošetření urychleně zmizí. Dluhy jsou skoro nevymahatelné, záchranáři však říkají: Pokud jde o život, pacient je přednější. Například pražské záchrance dluží cizinci zhruba 2 miliony korun ročně, středočeské 1 milion a neušetří ani menší soukromá záchranná služba, tam se dluhy pohybují v řádech statisíců. „Převážně jsou to dělníci z východních zemí pracující na černo,“ potvrdil ředitel ZZS Středočeského kraje Martin Houdek. Ředitel záchranné služby Trans hospital Bořek Bulíček doplnil: „Když se jim stane úraz, nemají u sebe peníze na hotovosti ani pojištění, ale člověka zachránit musíte.“

Záchranáři se shodují, že vymáhat peníze je téměř nemožné, a to hlavně po cizincích, kteří nejsou z Evropské unie. V řadě případů musí kontaktovat cizineckou policii a někdy se nepodaří dlužníka vůbec najít. „Personálně nás to velmi zatěžuje a přitom výsledek je někdy ve srovnání s úsilím, které nás to stojí, neadekvátní,“ zdůraznila mluvčí ZZS hlavního města Prahy Jiřina Ernestová a Martin Houdek dodal: „Částečným řešením by bylo, kdyby cizinci, kteří nemají zdravotní pojištění, nebyli do schengenského prostoru vpuštěni.“

Podle předsedy Česko-vietnamské společnosti je potřeba informovanost. Vietnamská komunita je totiž jedinou u nás, kde se díky zdravotně-osvětovému projektu podařilo skokově zvýšit počet pojištěnců. „Za 4 roky se nám podařilo zvýšit počet pojištěnců legálního zdravotního pojištění u vietnamské komunity ze 7 na 71 procent,“ potvrdil předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter.

I středočeská záchranka zaznamenala mírné zlepšení situace, hlavně díky spolupráci s cizineckou policií. Oproti tomu hlavní město ale zažívá každým rokem větší příliv turistů - a tím pádem větší počet výjezdů ke zraněným cizincům.

  • Dispečerky záchranné služby autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1056/105563.jpg
  • Záchranný vůz autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1101/110047.jpg