Vína bude letos kvůli počasí méně, kvalitou však nezaostává

Ústí nad Labem – I přes příznivé letní odhady letos vinaři přece jenom zaznamenají tržní ztráty. Například jeden z největších pěstitelů vína v Čechách, Ivan Váňa z Mostu, odhaduje, že letos sklidí kolem čtyř tun hroznů z hektaru, tedy o třetinu méně než loni. Důvodem jsou extrémní projevy počasí – květnové deště i vydatné kroupy, které přišly v srpnu. Prudké výkyvy počasí přidělaly vinařům v Čechách více starostí, znamenaly poničenou kvetoucí révu i potlučené hrozny, které sice znamenají menší výnosy, neměly by však snížit kvalitu vína.

Podle Ivana Váni z Českého vinařství Chrámce se letos dá očekávat menší množství odrůdových vín Tramín, Modrý Ruland, Svatovavřinecké nebo Šedý Ruland. Důležitá však bude kvalita vína, která dokáže zisky výrazně zlepšit. Zárukou má být podle vinařů vysoká cukernatost hroznů.  

Letošní sklizeň podle Ivana Váni naznačila, že přichází čas na obměnu odrůd. Přednost dostanou ranější typy hlavně kvůli stále vyšší oblibě burčáku, který by mohl být v prodeji už od srpna. „Burčák, to je nový vinařský fenomén, lidi ho pijí, protože je zdravý,“ říká Váňa. V době, kdy mostecký vinař se svým podnikem začínal, byl burčák populární jen na Moravě. Nyní může pomoci k tomu, aby vinice, které vznikly na uhelných výsypkách, přežily a dál plodily kvalitní hrozny.