Středočeský kraj zpřísnil podmínky udílení dotací

Praha - Středočeský kraj hodlá zpřísnit podmínky pro udílení evropských dotací, nově bude požadovat záruku ekonomičnosti a udržitelnosti projektu. Kraj se tím chce vyhnout případům, kdy se projekt nepodaří dotáhnout do konce a evropská dotace se musí následně vracet. Regionální správa tím reaguje na případy, jakým je třeba krach dřevařské společnosti Bierhanzl Group, která v minulosti prostřednictvím hejtmanství získala dotaci z EU. Protože však nedodržela stanovené podmínky, musí za ni kraj zaplatit ministerstvu pro místní rozvoj 8,4 milionu korun.

„Striktně vyžadujeme, aby měl za sebou (žadatel o dotaci) nějakého silného ručitele,“ konstatoval středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Záruka udržitelnosti bude v praxi vypadat tak, že se za soukromou firmu, občanské sdružení nebo církevní organizaci čerpající dotaci zaručí například město a projekt případně dokončí, aby dotace nepřišla nazmar. Kromě toho se zpřísní i požadavky na ekonomičnost projektů, kdy se bude více dohlížet na to, zda nejsou nadhodnocené.

Ještě před třemi lety byla pila ve Věšíně prosperujícím podnikem a dominantním výrobcem europalet v Česku. V roce 2007 získala na svůj další rozvoj jedenáctimilionovou dotaci, ze které více než 8 milionů tvořily finance z evropských fondů. „Došlo vlastně v loňském roce na přelomu 3. a 4. kvartálu k poklesu objednávek v zásadě na třetinu, a to byla situace, kdy jsme nedokázali tu výrobu dál udržet,“ komentoval Bořek Bierhanzl smrtící pokles zakázek o 70 % s příchodem hospodářské krize.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)