Azylové domy na Liberecku dostaly štědré evropské dotace

Liberec – Jistotu dostatku peněz na tři roky dopředu mají azylové domy v Libereckém kraji. Tak dlouho jim vystačí dotace, kterou získaly z Evropského sociálního fondu. Dosud je sháněly každý rok u různých institucí a sponzorů a jejich budoucnost byla nejistá. Ostatní podobné instituce mohou jen tiše závidět, protože získání evropských peněz na sociální služby na tak dlouhou dobu je poměrně ojedinělé.

Ladislav Šperlich z Českého Dubu přišel o bydlení při požáru domu: „Statik nám řekl, že se to musí zbourat, protože je to popraskané, a přijde to prostě k likvidaci.“ Teď žije na čtyřlůžkovém pokoji azylového domu pro muže Speramus v Liberci a musí si shánět nové bydlení. Má štěstí, protože Speramus dosáhl na evropské peníze.

Pět azylových domů pro bezdomovce a matky s malými dětmi v Libereckém kraji si mezi sebou rozdělí 54 milionů korun. Na provoz jim vystačí na více než tři roky. Bez dotace by se i kvůli plánovaným škrtům ve výdajích veřejných rozpočtů neobešly. „Pro neziskové organizace, jako jsme my, by to znamenalo ohrožení služby,“ podotkl ředitel Sperasmu Robert Prade. Takto má jistotu, že může vyplácet i mzdy svým zaměstnancům.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Otázkou zůstává, co bude v roce 2013, kdy peníze z dotace dojdou. Kraj věří, že peníze z Evropského sociálního fondu zbudou. Podle krajského radního Pavla Petráčka ale bude sociální odbor dělat vše pro to, aby projekt ještě jednou otočil a do roku 2013 nastartoval jeho další pokračování.