Toužimský zámek čeká na záchranu

Toužim - Do zdevastovaného zámku v Toužimi na Karlovarsku se vypravili profesionální i amatérští historici, kteří usilují o zmapování a záchranu podobně ohrožených památek. A našli tam následky jedné nezdařilé privatizace. Rekonstrukce zásadně poničené památky se odhaduje na 280 milionů korun.

Ještě v 90. letech byla v zámku knihovna, kino a kulturní sál. V roce 1997 ho prodala radnice za necelých 200 tisíc korun českému podnikateli. Ten ho obratem, s mnohanásobným ziskem, prodal ruské firmě. Před několika měsíci, v roce 2009, vysoudila radnice zámek zpátky, budova je ale v žalostném stavu. 

Památkáři i odborníci na sanaci a rekonstrukci památek se shodují, že i v případě tak poničené památky, jako je toužimský zámek, je třeba udělat řádný stavebně historický průzkum. Při případné rekonstrukci je nutné určit priority a zrevidovat, co ze stavebních a architektonických prvků je třeba zachovat a co může ustoupit požadavkům na nové využití. 

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Objekt má románské jádro, stojí na místě bývalého proboštství milevského kláštera. Podle názoru Jana Anderleho, předsedy Klubu Augusta Sedláčka, je to památka nadregionálního významu.