Poslance rozděluje spor o městskou teplárnu

Karlovy Vary - Karlovy Vary se rozhodly pronajmout městskou teplárnu soukromé firmě. Za patnáct milionů korun ročně, které má firma radnici platit, dostane smlouvu na dvanáct let. Opoziční zastupitelé jsou zásadně proti a chystají řadu právních kroků. Bojí se, že město na teplárnu ztratí vliv a povede to k růstu cen tepla.

Firma podnikatele Holoubka provozuje teplárnu už od roku 2002. Od města si na deset let zapůjčila jednapadesát procent akcií a ročně za ně platí deset milionů korun. Teď akcie vrátí a pronajme si celou teplárnu. Záměr vyvolal v zastupitelstvu bouřlivou, více než hodinu trvající diskusi. „Není možné, abyste smlouvu, která platí do roku 2012, bez jakýchkoli podstatných argumentů najednou měnili,“ argumentuje karlovarská zastupitelka Monika Makkiehová. 

Opozice kritizuje hlavně to, že město na pronájem nevyhlásilo výběrové řízení. Monika Makkiehová se kvůli tomu obrátí na antimonopolní úřad a zvažuje podání trestního oznámení. „To je ta nejhorší forma, kterou zastupitelstvo mohlo zvolit,“ tvrdí Monika Makkiehová. „Jednáme s jedním zájemcem, to znamená, že nevíme, kolik nám je vlastně trh schopen a ochoten nabídnout. Tato věc se měla řešit s novým zastupitelstvem a vyhlášením tendru,“ říká další karlovarský zastupitel Petr Kulhánek. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Podle právníků města ale pronájem teplárny nepodléhá zákonu o zadávání veřejných zakázek. „Ta společnost nebyla založena za účelem podpory veřejného zájmu,“ hájí rozhodnutí magistrátu vedoucí právního odboru Dana Sárová. 

Radní tvrdí, že se spolupráce s Holoubkovou firmou osvědčila a nová forma pronájmu je pro město výhodná. „Je možné získat vyšší prostředky ze společnosti, je možné zvýšit kontrolu nad touto společností,“ vypočítává náměstek karlovarského primátora Petr Keřka. „Já si myslím, že nikdo v Karlových Varech nezaznamenal, že já bych nějakým způsobem nepřiměřeně zdražoval. Do teplárny jsme investovali šest set sedmdesát milionů korun,“ uvádí podnikatel Karel Holoubek. 

Podle Karla Holoubka by ani vyšší nájem neměl mít vliv na cenu tepla. Ta je teď v Karlových Varech přibližně čtyři sta devadesát pět korun za gigajoul.