Dobrovolníci v Čečovicích zachránili zámek

Čečovice - Na zámek v Čečovicích na Domažlicku se vrátil středověk. V režii šermířů, lukostřelců a dobových řemeslníků se tu uskutečnil historický víkend. Podobných akcí pořádají majitelé zámku několik do roka. Smyslem je ukázat lidem, jak areál vypadá a vydělat peníze na jeho náročnou rekonstrukci. Další podobnou akci chystají v Čečovicích na prázdniny, 17. července tu budou žehnat koně.

Ruiny raně barokního zámku v Čečovicích se ujala skupina nadšenců. Jeho majitelé neměli na opravu peníze. Občanské sdružení proto areál za symbolickou jednu korunu převzalo.

„Přebírali ho jako vyhořelou zříceninu, nebyly žádné krovy,“ uvedla starostka obce Marcela Marešová. „V té době na něj byl vypsán demoliční výměr a zámek měl být srovnán se zemí,“ Jiří Šus z Českého svazu ochránců památek.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Nejdůležitější bylo pořídit nové krovy a střechu, což se povedlo. Obnos ve výši devíti a půl milionu získali dobrovolníci z fondů ministerstva kultury. Rekonstrukce probíhala postupně. Sýpka, jedna z nejstarších částí zámku, se stala galerií. Dobrovolníci se museli vypořádat třeba i s arkádovou renesanční chodbou, která zůstala z dob JZD plná příček.

Bývalá zámecká sýpka v Čečovicích slouží jako galerie
Zdroj: ČT24