Vary bojují proti ruským nápisům

Karlovy Vary – Příliš mnoho rusky psaných nápisů, reklam a poutačů v Karlových Varech se přestává líbit vedení města, přestože to radnice kritizuje úplně poprvé. Ve Varech žije přes tři a půl tisíce rusky mluvících cizinců. Další desetitisíce Rusů sem každý rok jezdí do lázní. Město nyní hledá způsob, jak obchodníkům přikázat, aby dávali přednost českým názvům.

Karlovy Vary dostaly řadu podnětů od občanů města kvůli nespokojenosti s převahou cizojazyčné, především ruské reklamy, jak potvrdil mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. Problémem se vůbec poprvé otevřeně zabývají oficiální městské noviny - Radniční listy. Vedení města v nich přiznává, že ulice plné ruských reklam tu nedělají dobré jméno.

Primátor Karlových Varů Werner Hauptmann (ODS) říká, že snahou bude upřednostnění češtiny. „Nápisy musí zůstat, je to byznys. Obchodníci chtějí přitáhnout zákazníky, obzvlášť v období krize,“ prohlásil zástupce Rusů z Výboru pro národnostní menšiny Karlovy Vary Alexej Ružejnikov.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Podle právníků není v Česku zákon, který by nápisy v cizím jazyce upravoval. Ani město nemůže obchodníkům nic nařizovat. Proto chce magistrát prosadit nový lázeňský statut, který by nápisy reguloval. Návrh už město předložilo k posouzení ministerstvům vnitra a zdravotnictví.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň informoval, že návrh byl vrácen k přepracování, protože nesplňoval všechny podmínky. Nyní se čeká na návrh upravený. Podle Jana Kopála by měl být statut lázeňského místa vydán jako nařízení vlády. Žádný povinný termín prý stanoven není. Pokud by se vláda návrhem dokumentu zabývala ještě letos, mohl by statut začít platit od května příštího roku.