V Plzni vzniká špičková onkologie

Plzeň – Statistiky jsou neúprosné. Každý den přibývá v plzeňském onkologickém centru deset nových onkologických pacientů. Právě Plzeňský kraj je ve výskytu nádorových onemocnění dlouhodobě na prvním místě nejen v Česku, ale i v celé Evropě. Pomoci s léčbou mají nové přístroje za téměř sto milionů korun, které fakultní nemocnice pořídila díky dotaci z evropských fondů a od ministerstva zdravotnictví.

Celkem devět nových přístrojů umožní lékařům přesnější a pro pacienty pohodlnější diagnostiku nádorových onemocnění. Například špičkový rentgenový simulátor stál dvacet milionů korun. „Přístroj umí nasimulovat všechny pohyby ozařovače. Než začneme nemocného léčit, tak všechno překontrolujeme pomocí simulátoru,“ vysvětluje význam přístroje primář Onkologického a radioterapeutického oddělení Fakultní nemocnice Plzeň Jindřich Finek. 

V plzeňské fakultní nemocnici dokončují stavbu nejmodernějšího onkologického centra v zemi. Část přístrojového vybavení je určena právě sem. „Máme certifikaci pro kompletní onkologické centrum, které je mezioborové. Finanční prostředky tak slouží pro více oborů, než jen pro onkologické oddělení,“ říká ředitelka FN Plzeň Jaroslava Kunová. „Nové přístrojové vybavení tvoří čtyři digitální přístroje, částečně pojízdné a částečně statické. Dále jsou to dva špičkové ultrazvuky, mamograf a přístroj Spect CT,“ vypočítává přednosta Radiodiagnostické kliniky FN Plzeň Boris Kreuzberg.   

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Smutné prvenství Plzeňského kraje v počtu nádorových onemocnění je rok od roku markantnější, onkologických pacientů přibývá. Zdejší centrum navíc funguje pro pacienty z celých západních Čech. „Zatím jsme tuto situaci kapacitně zvládali, ale teď už je to velmi složité. Proto počítáme každý den, až se přestěhujeme do nových prostor,“ dodává primář Jindřich Finek.    

Jen v loňském roce plzeňská onkologie zaevidovala dva a půl tisíce nových pacientů.