Manažeři chtěli úplatky, dostanou dva až šest let

Karlovy Vary – Karlovarský okresní soud dnes poslal do vazby dva manažery, kteří v souvislosti s výstavbou hotelu a obytných domů v Praze vybírali úplatky. Jeden z nich je manažerem společnosti Skanska. V týdnu je zatkli policisté. Na jejich praktiky upozornil podnikatel, po kterém chtěli manažeři přes milion korun. Výměnou za peníze prý zástupce investora a projektový manažer stavební firmy slíbili, že nebudou dělat problémy s převzetím stavby a placením faktur.

Kriminalisté jednoho z podezřelých zadrželi přímo při předávání peněz v jednom karlovarském nákupním centru. „Jednalo se o úplatek ve výši jednoho milionu sto tisíc korun, dalšího z pachatelů, projektového manažera jedné velké stavební firmy, jsme zadrželi o několik hodin později v Praze,“ řekla mluvčí Policie České republiky Andrea Kávová.

Oba zadržení byli dnes předvedeni k soudu. „Vyjádřím se až po rozsudku, pokud budu chtít,“ řekl na otázku, zda situaci může okomentovat obviněný projektový manažer. Jeho advokát však uvedl, že manažer popírá, že by o úplatku věděl. S poškozeným prý mluvil naposledy před půl rokem.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Mluvčí společnosti Skanska Lucie Nováková

„V případě, že se podezření potvrdí, tak jde o fatální selhání jednotlivce, ze kterého okamžitě vyvodíme osobní důsledky včetně případného vymáhání škod na dobrém jméně naší společnosti, a je důvodem k okamžitému rozvázání pracovního poměru.“

Stavební firma, která v Praze získala zakázku na výstavbu hotelu, už s policií na případu spolupracuje. Policie případ dál vyšetřuje. Oběma mužům hrozí za převzetí úplatku vězení na dva roky až osm let.